Restaurante franțuzești din București. Bon appétit!

14 iulie 2021 | Locuri cool

Bucătăria franceză este considerată a fi cea mai prestigioasă și respectată din lume. De la baghetele simple și crocante, la sosurile bogate, sufleurile delicate și până la produsele de patiserie delicioase, mâncarea franțuzească a inspirat și modelat gastronomia occidentală. Poți încerca astfel de preparate la câteva restaurante franțuzești din București.

o masa cu doua scaune asezata in fata unui perete din geam, prin care se vede cupola unei cladiri, iar langa masa se afla un pian, la Cișmigiu Bistri București, restaurant franțuzesc din București

Francezii au ridicat bucătăria la rang de artă. Nicăieri în altă parte a lumii nu se acordă atât de multă atenție la ce și cum se mănâncă. Și asta din mai multe motive – de la istoria bogată a Franței, cu banchetele luxoase de la curtea regală, trecând la revoluția ulterioară, la sistemul de ucenicie foarte riguros, până la calitatea ingredientelor disponibile, creativitatea Chef-ilor și, pur și simplu, dragostea pentru mâncare. Importanța care se acordă mâncării a ridicat mulți bucătari francezi la rangul de zeități, am putea spune, și a dus la apariția faimosului ghid Michelin care evaluează cei mai buni bucătari și restaurante din lume.  

De la cea baghetele crocante, servite cu brie, la fabuloasele bisque de homar sau boueuf bourguignon, Franța este raiul pentru orice iubitor de mâncare bună!

Restaurante franțuzești din București

E drept că la noi nu ai să întâlnești foarte multe restaurante franțuzești (în comparație cu cele cu specific italian, mediteranean, asiatic sau oriental). Cel puțin nu din cele care să aibă acest unic specific. Cu toate acestea, așa cum spuneam, multe din preparatele care aparțin acestei gastronomii sunt atât de faimoase și îndrăgite, încât au fost incluse în meniurile multora dintre localuri. În plus, sunt și la noi Chefi care și-au făcut ucenicia sau chiar au lucrat în Franța. Iar braseriile, bistrourile și brutăriile din București, amintesc și ele întru câtva de cele din țara în care au luat naștere.

Noi îți povestim despre câteva dintre restaurantele franțuzești din București.

Cișmigiu Bistro la Etaj

sala de mese de la restaurant Cișmigiu Bistro, cu mese asezate pe 2 randuri, scaune in nuante de roz si grena, cu mozaic alb-negru pe jos
Într-o locație cu o poveste de un secol. Cișmigiu Bistro îți va reaminti de Micul Paris de odinioară.

Cișmigiu Bistro la Etaj este locul în care redescoperi atmosfera Micului Paris de altădată și a bistrourilor franțuzești! Cu un decor foarte romantic, bistro-ul are un aer boem, feminin. Amenajat în stil clasic, te duce cumva cu gândul la perioada interbelică, dar are tot atâtea indicii contemporane care te readuc într-un prezent confortabil. Situat la ultimul etaj al Hotelului Cișmigiu (pe Bd. Regina Elisabeta nr. 38) , restaurantul are și o terasă de tip rooftop, ceea ce înseamnă că vei avea parte de vederi fantastice spre Palatul Parlamentului, Parcul Cișmigiu, dar și asupra străzilor istorice din centrul orașului.
Cum îți spuneam, Cișmigiu este un bistro cu specific franțuzesc, unde chiar și denumirea preparatelor este „franțuzită” în joacă. La ei în meniu ai să găsești, spre exemplu, faimoasa supă de ceapă, baghete franțuzești, foie gras, o selecție de brânzeturi franțuzești foarte bună, fructe de mare și multe multe alte bunătăți! Iar deserturile sunt excepționale!

Rezervă o masă la Cișmigiu Bistro la Etaj

Relais & Châteaux Le Bistrot Français

sala de mese de la Relais & Châteaux Le Bistrot Français, cu barul in stanga si mese pe partea dreapta, in partea geamurilor, unul din restaurante franțuzesști din București, decorat in stil clasic
Relais & Châteaux Le Bistrot Français oferă un meniu bistro-gastro și ingrediente de cea mai bună calitate

Un alt restaurant franțuzesc din București, foarte bun, este Relais & Châteaux Le Bistrot Français. Situar într-o frumoasa vilă din secolul XIX din centrul Capitaleu (fostă reședință a arhitectului francez Albert Galleron), este un local parizian, cu un meniu bistro-gastro și ingrediente de cea mai bună calitate! Ai să întâlnești aici o „alchimie” a culturilor română și franceză, atât gastronomică, cât și vizuală. În ceea ce privește partea culinară, în farfurie se regăsește o bucătărie modernă care combină cele mai bune produse din Franța și România: homarul de Bretagna, vita japoneză Kobe, împreună cu caviarul Prunier și delicioasele stridii Gillardeau.

Și încă ceva… Au o listă impresionantă de peste 900 de vinuri, restaurantul fiind premiat cu distincția Wine Spectator „Best of Award of Excellence” de mai multe ori până în prezent (inclusiv anul acesta).

Voilà, le Bistrot

Curtea restaurantului frantuzesc Voila Le Bistrot, cu mese si scaune colorate si copaci in curte, iar in fundal o casa cu tencuiala galbena
Voilà, le Bistrot este o experiență pe care nu trebuie să o ratezi!

„French and more, new and old romanian, tasty and honest”. Cam așa se prezintă în câteva cuvinte Voilà, le Bistrot. Fără prea multe cuvinte pompoase, fără să încerce să convingă pe cineva de ceva. Și asta pentru că mâncarea o face în locul lor! Voilà este unul din restaurantele care se bucură de un renume foarte bun în București. Și dacă încă nu i-ai vizitat, ar fi bine să o faci. Aici, Radu Dumitrescu „meșterește” în bucătărie și vine de fiecare dată cu ceva nou – pentru că meniul se schimbă constant, în funcție de ce ingrediente sunt proaspete, de la piață sau de la producători locali. Chiar și așa, este încurajat consumul de rață (vedeta meniului, ca să zicem așa) și găsești mereu câteva feluri de carne, preparate pe bază de legume, desert etc.

Ce ne place foarte tare aici este atmosfera. Fără să fie deloc un spațiu pretențios (ba din contră) Voilà se află într-o casa de pe str. Constantin Budişteanu (cumva paralelă cu Calea Victoriei). Este mai degrabă o experiență, nu doar un restaurant – cu o grădină boemă, intimă, unde te duci relaxat, fără să ai bătăi de cap despre cum te îmbraci și te porți.

Bistro Dorobanţi

restaurantul Bistro Dorobanti, cu mese de 4 persoane, si scaune din lemn, cu geamuri mari, si un trunchi de copac care strapunge tavanul
Bistro Dorobanți recreează atmosfera bistrourilor pariziene.

Descoperă aerul aristocrat, dar atât de familiar al micilor restaurante franțuzești tradiționale, într-una dintre zonele iconice ale Bucureștiului, în zona Dorobanți (pe Şos. Ştefan Cel Mare nr.1). Bistro Dorobanți continuă povestea bucătăriei autentice și te îmbie într-o călătorie culinară pe 5 continente. Rețetele tradiționale sau cele purtând semnătura originalității bucătarilor din restaurant sunt alăturate în meniuri personalizate în funcție de preferințele tale și tipicul fiecărui eveniment (pentru că la Bistro Dorobanți se organizează și evenimente corporate sau private, pentru care au toată logistica necesară).

Ideea lor de bază a fost aceea de a înlocui cafeaua mic dejun, covrigul prânz sau sendvișul-cină cu o masă proaspăt gătită, nutritivă, accesibilă și rapidă. Așa că au preparate gătite corect, gustoase și sănătoase. În plus, sub umbrela conceptului de bucătărie rapidă, oferiă și un prânz rapid, diversificat și accesibil în vitrina selfservice (aceeași structură de alimente, dar gătite altfel zilnic – curcan, vită, porc, pui paste, rețete vegetariene, salate, deserturi de casă).

Rezervă o masă la Bistro Dorobanţi

La Cave de Bucarest

sala restaurantului La Cave de Bucarest, unul din restaurante franțuzești din București, cu mese cu fete de masa alba, scaune din piele maro, si peretii plin de tablouri alb negru.
La Cave de Bucarest bucătăria este bazată pe produse proaspete, sezoniere.

Conștienți de faptul că în România mâncarea franțuzească și tradițiile culinare franțuzești nu sunt percepute la justa valoare, La Cave de Bucarest și-a asumat misiunea de a schimba standardele pretențiilor de la restaurantele în care mergem, în „mâncam ca să trăim o viață sănătoasă” și nu „trăim ca sa mâncăm doar astăzi”.

Pentru asta, au creat un spațiu extrem de primitor, realizat de celebrul designer Jean Grisoni – au o cameră de vinuri, cu temperatură controlată, o zonă de lounge foarte drăguță, iar la exterior o terasă răcoroasă, ascunsă de frunzișul nucilor, care te izolează perfect de traficul și agitația orașului.

Meniul este conceput și reînnoit în fiecare sezon, iar bucătăria este bazată pe produse proaspete, în funcție de anotimp. Regăsești gusturile autentice, de altădată, dar cu rafinamentul specific gastronomiei franceze.

La ei am mâncat un piept de rață ușor rumenit cu piure de țelină și reducție de portocale excelent! Îți recomandăm și escalop de foie gras și, deigur, Le Mille-feuilles la desert!

La Brasserie Bistro & Lounge

masa alba cu farfurii si pahare, iar in fundal copaci si lacul herastrau, fotografiata la apus, la restaurant La Brasserie Bistr&Lounge, unul din restaurante franțuzești din București
Chiar dacă restaurantul nu are specific franțuzesc, în meniu regăsești multe din preparatele bine cunoscute ale francezilor.

La Brasserie Bistro & Lounge nu este neapărat un restaurant franțuzesc. Asta pentru că în meniul lor vei găsi și preparate cu specific italian sau asiatic. În schimb, au și mâncare tipic franțuzească – precum Classic French Beef Tartar, Pate De Foie Gras, Ratatouille sau tartă de lămâie cu bezea. Merită să le faci o vizită pentru că restaurantul arată foarte bine, iar locația este una excelentă – se numără printre localurile elegante din parcul Herăstrău, chiar pe malul lacului.

E un loc numai bun pentru un business lunch, o cină romantică sau o ieșire cu prietenii, iar atmosfera este foarte cosmopolită (uneori au chiar și muzică live).

Rezervă o masă la La Brasserie Bistro & Lounge

Mon Paris

Terasa cu copertina, o masa in plin plan de la restaurant Mon Paris, cu stergare si pahare pe masa si o vaza cu flori, iar in fundal oameni asezati la alte mese.
La Mon Paris bucătăria mediteraneană se îmbină cu cea franțuzească și cea tradițională.

Un alt restaurant cu o grădină de vară foarte drăguță este și Mon Paris Restaurant & Lounge, de pe Bd. Dacia nr 62 (chiar vizavi de Institutul Francez). Un spațiu ideal pentru orice moment al zilei, restaurantul îmbină bucătăria mediteraneană cu cea franțuzească și cea tradițională. Combinând cele trei stiluri gastronomice, carnea, peștele și fructele de mare sunt la rang înalt, în perfectă armonie cu mirodeniile și sosurile cu ierburi aromatice. Iar pe lângă meniul foarte bogat, găsești și o listă generoasă de vinuri, dar și cidru!

Mon Paris e un loc potrivit pentru a savura un pahar de vin cu prietenii, pentru o seară relaxantă sau pentru un prânz de afaceri, dar și un loc în care poți organiza un eveniment special dacă dorești.