Dacă e St. Patrick’s Day, atunci e (și) despre distracție în pub-urile irlandeze

16 martie 2022 | Hot SpotsLocuri cool

Data de 17 martie este cea mai importantă pentru irlandezi pentru că de Ziua Sfântului Patrick sărbătoresc și Ziua Națională a Irlandei. Ceea ce înseamnă că spiritul vesel, zgomotos și plin de viață al irlandezilor este celebrat în lumea întreagă. Și o fac în stil mare! Distrează-te și tu în stilul lor, într-unul din pub-urile irlandeze din București.

imagine din The Harp unul din pub-urile irlandeze din Bucure;ști, cu doua mase patrate din lemn masiv inchis la culoare, mese din lemn si canapea din piele, un dulap masiv cu obiecte decorative si in fundal o scara in spirala
The Harp

St. Patrick’s Day, sărbătoarea irlandezilor de pretutindeni

Sfântul Patrick este ocrotitorul irlandezilor și este sărbătorit în fiecare an pe 17 martie (data la care a murit). Sfântul catolic este cel care i-a creștinat și se spune că s-a folosit de frunza de trifoi pentru a le explica simbolistica dogmei creștine a Sfintei Treimi (prin cele trei frunze unite de aceeași tulpină).

În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit Ziua Națională a Irlandei, iar în 1955 a apărut și festivalul de la Dublin, renumit în lumea întreagă. Așa se face că pe 17 martie au loc parade în multe orașe ale lumii, zgomotoase, vesele și colorate, la care irlandezii se îmbracă în verde și poartă tot felul de accesorii – de la pălării, la trifoi prins de haine sau panglici verzi – ori chiar se pictează pe față. Și, desigur, se merge în pub-uri și se bea multă bere 😊 – Guinness chiar a lansat o bere specială, ediția Verde.

Distracție și în pub-urile irlandeze din București

Pub-urile irlandeze au prins tare bine și la noi. Odată pentru că eram dornici să petrecem și noi cum se petrece „în afară”, și apoi pentru că expații aveau nevoie de locuri în care să se simtă ca acasă. N-a stricat deloc nici berea bună, mâncarea de tip comfort food (să-i zicem așa), atmosfera super degajată, deloc pretențioasă și veselia generală.

Așa că alege unul din pub-urile irlandeze din București și mergi să petreci așa cum trebuie St. Patrick Day.

St. Patrick Irish Pub & Restaurant

St. Patrick Irish Pub din București: imagine cu barul plin cu rafturi de bautura pana sus, masa de bar cu scaune inalte si in prim plan mese mici de lemn masiv
St. Patrick e locul în care întotdeauna te vei simți bine cu prietenii tăi, având la dispoziție toate serviciile unui pub și restaurant autentic.

În Centrul Vechi, pe Smârdan 23-25, se află unul dintre cele mai cunoscute pub-uri irladeze: St. Patrick – Irish Pub & Restaurant. Construit și amenajat în cele două stiluri reprezentative, Dublin Victorian și Pub Shop, respectă cu adevărat conceptul de Irish Pub, începând de la design, până la atmosferă. Și sigur e un loc în care întotdeauna te vei simți bine cu prietenii tăi. St. Patrick redă atmosfera plină de viață din pub-urile irlandeze datorită clientelei și serviciilor, fiind o comunitate pentru cei care îl frecventează și o experiență plăcută pentru cei care merg aici pentru prima dată.

De mâncare… au mâncare tipică unui pub, dar au și ceva specialități irlandeze (ca de exemplu cottage pie). Iar la bere stau… bine-bine-bine-bine-bine-di-tăt. Nu lipsește Guinness, Kilkenny sau Weihenstephan (nefiltrat), dar și alte sortimente bine cunoscute.

De ziua Sfântului Patrick au pus la cale o petrecere care va dura trei zile (de pe 17 până pe 19 martie). Sub deviza „Hai să ne adunăm la un pint de Guinness și să celebrăm viața!”, te așteaptă cu concerte de muzică irlandeză, bere și mâncare delicioasă.
Intrarea e liberă, însă rezervările sunt recomandate pentru a-ți asigura locurile alături de prieteni.

The Harp

Imagine din The Harp Irish Pub, , cu sala de mese in format circular, mese de 4 persoane din lemn masiv, maro inchis, tablouri pe pereti si tavan cu aplicatii din lemn
The Harp: același nume, aceeași locație, dar cu un nou concept de experiență culinară, care te poartă prin bucătăriile lumii, fără a uita de specialitățile irlandeze.

The Harp nu mai are nevoie de nicio introducere. Este unul din cele mai vechi pub-uri irlandeze de la noi (deschis în 1997) și e imposibil să nu fi trecut pe la Unirii și să dai cu ochii de el. Locul arată foarte bine – întotdeauna a avut acel aer britanic, cu mobilierul din lemn masiv, culorile închise și canapelele din piele. Iar atmosfera e foarte relaxată. Aici se merită să vii și să mănânci, nu doar să bei. Plăcintele irlandeze, Sheppard’s Pie, Cottage Pie, faimosul fish & chips, burgeri gourmet (o mulțime!), cheesecake-ul sau plăcinta cu mere… toate sunt bune. Iar la capitolul băuturi, chiar ai de unde alege! De la bere (draught sau la sticlă, Guinness, Kilkenny, Grimbergen, London Pride și multe, multe alte sortimente), la whisky de calitate.

De 17 martie s-au gândit că avem nevoie de o seară plină de magie, muzică bună, conversații autentice și un pint de Guinness. Așa că au pregătit o întreagă experiență de St. Patrick’s Day, într-o atmosferă autentică, alături de Publika și Guinness. Publika vine să asigure muzica bună, un tribut de neratat al muzicii irlandeze, care ne-a oferit nume precum U2, The Cranberries, The Pogues și mulți alții.

The Dubliner

Salon din The Dubliner, unul din pub-urile irlandeze din București, cu covor verde inchis cu motive floarele, mese csi scaune din lemn maro inchis, pereti cu lambriu din lemn, tablouri si un panou de darts
De mai bine de un sfert de secol, The Dubliner aduce la București atmosfera pub-urilor irlandeze.

Deschis în 1994, The Dubliner este cel mai vechi dintre pub-urile irlandeze de la noi. După ce a venit în România în 1991, David Lurkin a avut ideea de a deschide un astfel de pub în București și a fost o idee bună, pentru că pub-ul a mers bine de la început. (Atât de bine încât apoi a deschis și The Harp, despre care îți povesteam mai sus). El a fost cel care s-a ocupat de localuri până în 2014, când s-a retras. Deși a încetat de viață în 2021, moștenirea lui merge mai departe.

The Dubliner este, de mai bine de un sfert de secol, un hub social și a adunat în jurul său atât o comunitate de expați, cât și de localnici. Nu e doar un loc în care să mergi să bei ceva, ci un adevărat reper în lumea pub-urilor bucureștene. Un loc prietenos și călduros în care te vei simți instantaneu ca acasă. Pentru pasionații de sport, aici poți oricând să te uiți la un meci sau să joci darts. Și chiar dacă mâncarea nu e neapărat ce s-ar numi „fine cuisine”, evident, e însă gustoasă și sățioasă. Aici poți servi un mic dejun englezesc, savura plăcintele irlandeze, dar au și burgeri, paste sau sandviciuri. Iar berea Guinness întregește minunat tabloul!

De 17 martie și la ei se lasă cu petrecere, cum altfel? De la 20:30, The Molly Mallones vin să ne ofere o doză de „finest Irish folk music this side of the Carpathians”, cum spun ei.

Kilkenny Irish Pub

Kilkenny Irish Pub, cu mese si scaune din lemn maro inchis, pereti cu caramida aparenta alba, doua steaguri atarnate pe pereti, rosu si albastru, iar in fundal o pictura murala cu o pajiste si castelul Kilkenny
Kilkenny Irish Pub: loc de petrecut seara de sâmbătă, cu prietenii la o bere Guinness.

Denumit după castelul cu același nume situat într-un orășel medieval din Irlanda (unde, de altfel, s-a născut și berea Kilkenny), pub-ul s-a deschis în 2017, în Centrul Vechi (pe str. Franceză, colț cu Șelari). Kilkenny Irish Pub e un loc numai bun să bei o bere sau un whisky, să te uiți la un meci (sau la un eveniment sportiv) și să mănânci ceva rapid, să-ți potolești foamea. Locul arată foarte bine – același stil decorativ cu mobilier de lemn, pereți cu cărămidă aparentă, dar și două steaguri mari cu Guinness și Kilkenny, ca să fie lucrurile clare pentru toată lumea. Are o zonă mai intimă, unde poți sta liniștit cu prietenii, dar și o zonă frontală, de unde poți urmări agitația de pe străduțe. Meniul e specific unui pub, dare are ceva specialități irlandeze pe care să le încerci. Iar la băutură… ei bine să zicem că au o colecție impresionantă din care să-ți alegi orice dorești.

De St. Patrick’s Day suntem invitați la o evadare din cotidian pe țărmurile înverzite ale Irlandei, cu pint-uri de Guinness și Kilkenny, mâncare irlandeză și muzică live. Petrecerea se întinde pe trei zile, de pe 17 până pe 19 martie, iar intrarea este liberă. Vineri cântă Publika, iar sâmbătă Petere.

Ryan’s Pub

masa inalta cu patru scaune si o vaza cu flori iar in fundal barul de Ryans Pub plin cu sticle de bauturi si un televizor la care se difuzeaza un meci
Preparate culinare și băuturi pe gusturile tale, într-o atmosferă prietenoasă te așteaptă la Ryan’s Pub.

Ryan’s Pub este un loc intim, în care te vei simți excelent la o masă relaxată cu prietenii sau familia. Iar pentru iubitorii de sporturi, să știi că cele mai importante evenimente sportive sunt la ele acasă aici. Atmosfera e prietenoasă, specifică pub-urilor, mâncarea e gustoasă și băuturile bune. La ei poți oricând servi un burger sau un steak, fish and chips, dar și preparate din bucătăria internațională (salate, paste etc.). Fac niște cocktailuri excelente, Guinness-ul este grozav, ba chiar au și propria bere. Pub-ul e amenajat foarte drăguț și au și o terasă exterioară acoperită și încălzită, pentru fumători.

Îi găsești în Piața Amzei, nr 13.

Rezervă o masă la Ryan’s Pub

Ce alte petreceri mai au loc de St. Patricks Day?

Deși nu intră neapărat în categoria pub-urilor irlandeze, și la Balkon Resto Garden se petrece pe 17 și 19 martie. De St. Patrick’s Day ne așteptă la un pint de Guinness si concerte Irish Tribute. Joi, de la ora 20:00 e concert Spitalul de Urgență, iar sâmbătă, de la 21:00, Concert Publika. Intrarea este liberă, dar e bine să ai rezervare.
Rezervă o masă la Balkon Resto Garden

Se pare că și Boulevard Pub pregătește o surpriză pentru 17 martie (stăm cu ochii pe ei să vedem ce). E un mic pub irlandez din Centrul Vechi, deschis în 2010, o afacere de familie, așa că sentimentul de acasă face parte din meniul zilnic.

La ei găsești toate tipurile de bere posibile, mâncare bună, meciuri transmise live, zâmbete și voie bună. Îi găsești pe Covaci 4.

Boulevard Pub

Și dacă tot am vorbit atât de pub-uri irlandeze, nu uita că în Restograf avem o sețiune dedicată pub-urilor din București. Ori de câte ori ai chef să te bucuri de atmosfera specifică, intră, alege localul care-ți place și fă o rezervare online. Simplu și rapid, direct de pe site sau din aplicație.  


Citește și: