Vinexpert se reprofileaza pe vanzarea de ciorbe, nu mai e interesat de vinuri

5 septembrie 2015 | Noutati

Bistroul vinoteca Vinexpert de la Piata Victoriei

The Wine Bistro e vinoteca (wine shop) cu bistrou a celor de la Vinexpert, din Piata Victoriei. Se pare ca acela e un loc in care se testeaza niste noi si misterioase teorii de marketing, nefacute inca publice.

Au un spatiu destul de mare la parterul unui bloc mare din rond, pe latura cu Calea Victoriei. E destul de bine amenajat, cu rafturi pline cu vinuri pe doi pereti, cu un bar in spate si cu mese de bistrou in tot spatiul, mai ales spre ferestrele mari catre bulevard. Am vazut ca amenajeaza si o terasa pe trotuar, probabil va apuca sa mai fie deschisa o perioada pana vine frigul.

Meniul e redus, destul de simplu, bucatarie urbana, de internet, fara pretentii. Au si un meniu al zilei, si sunt surprinsi deca nu il ceri pe acela, ba chiar fac presiuni ca sa te multumesti cu el, e gata facut, nu mai faci deranj in bucatarie cu alte cereri.

Conceptul acesta de magazin de vinuri in care poti sa iei ceva de mancare la repezeala, ca sa nu mai pierzi timpul asteptand cine stie pe unde, e foarte raspandit in Occident, acolo aproape orice vinoteca iti da si cateva branzeturi si niste mezeluri, alaturi de un pahar, doua, de vin, ca sa iti astamperi foamea, sau, pur si simplu, sa nu bei paharul de vin chiar pe stomacul gol. Noi am incurajat cat am putut acest concept si in Romania, si vad ca prinde, ceea ce e de apreciat.

La The Wine Bistro e mai mult decat atat, deci, e mancare in toata regula, inclusiv mancare calda, deci e un mic restaurant, se poate spune. Cu meniul lor fix, la pranz pare sa fie mai mult o cantina pentru nenumaratele firme din blocurile cu birouri din zona, ceea ce e, iarasi, un lucru bun.

Mancarea a fost obisnuita, nimic special, din niciun punct de vedere, insa nici nu te duci intr-un astfel de loc cu asteptari prea mari. Preturile nu sunt mici, dar nici exagerate, o masa completa te costa pe la 100 de lei, poate chiar mai bine, daca iei un vin mai bun. Care vinuri mi s-au parut cam scumpe la masa, cu preturi intre 15 si 30 de lei pe un (singur) pahar. Ceea ce inseamna ca ei nu se pozitioneaza ca un wine-shop cu ceva de mancare, ci invers, ca un bistrou in toata regula cu vinurile de pe pereti ca decor, mai degraba. Te-ai gandi ca interesul lor ar fi sa tin preturile cat mai jos la vinurile servite la masa incat oamenii sa guste cat mai mult si din cat mai multe, pentru ca apoi sa plece cu o sticla in geanta, daca i-a placut foarte mult, si mai ales din sutele de vinuri din care nu a mai gustat vreodata pana atunci, sau despre care nici nu a auzit, poate. Insa nu, cei de la Vinexpert tin sa-si vanda paharul cu vin cu adaosul celor de la oricare alt restaurant, se pare.

Si ca sa nu mai vorbesc de serviciu… Ne asteptam ca chelnerul, sau cine o fi fost cel care s-a ocupat de noi, sa ne recomande cateva vinuri, sa ne spuna cate ceva despre ele, sa ne faca sa gustam ceva ce nu am mai baut pana atunci, sa arate ca sunt chiar un magazin de vinuri si ca au si stiu mult mai multe decat un chelner de pizzerie. Aiurea, nici vorba, nici macar nu ne-a intrebat ce vin vrem, noi l-am tras de limba. Si nu avea niciun chef de vorba, am inteles ca au doar vreo doua sau trei vinuri la pahar si pana la urma am luat un vin pe care il mai bausem de zeci de ori in alta parte. Se vedea pe noi ca ne-am enervat, dar sunt convins ca habar nu avea de ce. S-a enervat si el, si asa am dus-o intr-o tensiune continua, pana la sfarsitul mesei, fiecare, si noi si ei, adica, asteptand sa terminam cat mai repede de mancat si sa iesim din localul lor. Nota de la servicii nu reflecta deloc frustrarea noastra de la Vinexpert, altfel ar fi trebuit sa fie semnificativ mai mica.

Sunt (multi) oameni care merg la astfel de localuri (wine shops cu ceva mancare) doar pentru zilnicul pahar cu vin, mancarea fiind putin relevanta, doar sa fie ceva acolo. Merg si gusta de fiecare data alt vin, mai afla cate ceva nou, descopera, le povesteste si altora, apoi. Si patronii acestor localuri stiu asta, si au in fiecare zi cate „un vin al zilei” (sau doua, trei, ca sa nu ramana cu nu stiu cate sticle desfacute), cu o poveste langa el, cu o oferta speciala, lucruri din acestea. Probabil ca putini, foarte putini merg la vinoteca lui Vinexpert de la Piata Victoriei pentru acest pahar cu vin, mai toti se duc la cantina, de fapt. Tare curios as fi sa stiu, cati dintre ei cer si un pahar cu vin? Si, in primul rand, daca meniul acela al zilei include si un pahar cu vin, mai ales…