Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   644 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   393 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   808 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.170 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   439 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   420 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   484 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.225 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   668 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.856 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   364 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   9.237 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   863 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   568 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   438 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   297 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   656 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.197 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.606 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.404 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   597 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.591 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   3.138 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   584 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   705 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Logica pe dos a domnului Avram



George Butunoiu  (May 2011)
9.852 Vizualizarivizualizari
2 Comentariicomentarii
14 placut 
0 displacut 

 

Am scris si in articolul trecut, si mai inainte, ca la acest restaurant am mancat cea mai buna mancare traditionala romaneasca din Bucuresti. Chiar daca dl Avram, patronul din Chisinau al stabilimentului, insista ca el are bucatarie basarabeana la Vatra Neamului. Insa diferentele sunt destul de mici, mai ales daca o comparam cu bucataria moldoveneasca de la noi. Mai gasesti in plus cateva feluri rusesti, sau cu influente rusesti, totusi Vatra Neamului poate fi incadrat(a) fara rezerve la “restaurante romanesti”.

E destul de greu de ajuns la ei, sunt tocmai la Balotesti, chiar pe soseaua catre Ploiesti, vizavi de Prisma. Cladirea nu e veche, cred ca a fost facuta dupa Revolutie pentru ceva scopuri comerciale sau industriale, dar cu siguranta ca nu, initial, pentru un restaurant. Pentru ca e imensa, in primul rand. Are vreo trei niveluri, cu multe spatii deschise, foarte largi, pe fiecare dintre ele. Restaurantul propriu-zis e la parter, celelalte doua etaje fiind folosite doar pentru evenimente, din cate am vazut. Si e vorba aici de evenimente mari, mai ales pentru cei lipsiti de simtul masurii, pentru ca pot intra mii de oameni acolo.

Cu siguranta, dl Avram a cheltuit o avere ca sa amenajeze acest spatiu imens, si mai ales sa-l amenajeze si sa-l decoreze cu materiale de calitate, destul de scumpe. Am avut multe controverse cu alti vizitatori ai Vetrei Neamului cu privire la felul in care arata. Pe scurt, dl Avram a luat un pictor bun la desen si la pictat reproduceri in culori vii si i-a cerut sa faca portretele de tip timbru ale mai tuturor oamenilor mari ai culturii si stiintei romanesti, sa faca niste reproduceri la scara mai mica dupa cateva mari picturi renascentiste, a mai pus niste fotografii dupa copertile catorva carti mari si vechi, editii princeps, si tot felul de lucruri din acestea. Foarte mandru de ce a iesit, dl Avram a mai adaugat si un subtitlu pe placuta de la intrare, asa ca acum locul se numeste “Vatra Neamului – Restaurantul Muzeu”.

Mai multi oameni cu gusturi subtiri au fost indignati la vazul reproducerilor sau al picturilor “scolaresti”. Mie imi plac, locul acela te face sa te simti chiar ca in Moldova si ca la Chisinau. Asa arata luxul provincial original, veritabil, la el acasa, mai ales in acea parte de lume. Nu stiu cum si-ar fi imaginat oamenii aceia cu gusturi delicate ca ar trebui sa fie decorat un restaurant basarabean care se pozitioneaza “de lux”, deci nu vrea sa puna farfurii de lut, stergare si stiuleti pe pereti. Mie mi se pare cu atat mai autentic, deci…

Nu am fost prea impresionat la inceput, cand am citit meniul, pentru ca vazusem asta de sute de ori. Sunt felurile de mancare pe care le stie aproape toata lumea, au fost foarte putine feluri despre care nu auzisem. Surpriza a fost atunci cand au ajuns la mine pe masa, apoi in farfurie. Multe flash-uri cu cele mai vechi amintiri din copilarie au iesit atunci la suprafata. Cred ca a fost prima data dupa vreo 40 de ani cand am taiat din nou o mamaliga cu ata, pe un fund de lemn… Mancarea a fost buna si chiar foarte buna adesea. Multe dintre gusturi erau asa cum le stiam eu de cand eram mic. Am inteles ca dl Avram a adus toti bucatarii din republica lui, in frunte cu cheful Vasile. Ba chiar si o parte dintre chelneri tot de acolo sunt. “Placintaria”, mai ales, e de mare efect la Vatra Neamului. O doamna moldoveanca scoate faina din sac, face aluatul, pune umpluturile din branza, varza sau tot felul de alte lucruri si le coace apoi in tigaie sau in cuptor. Toare acestea in fata ta, cu ochii orasenilor curiosi atintiti la micul spectacol.

Dar analogia cu viata din amintirile mele foarte vechi nu se opreste aici. Cand eram foarte mic si traiam la tara, oamenii de acolo se simteau cam stingheriti sa ii dea unui musafir de vaza sa manance un pui, un carnat, o paine neagra, o poala’n brau sau vreo placinta facuta de nevasta. Unii “cu posibilitati” aduceau salam de la oras, paine alba, eclere sau chiar conserve si le tineau bine ascunse. Nu mancau din ele, ca erau prea scumpe, insa cand venea oaspetele de vaza erau foarte mandri ca ii pot da asa ceva de mancare, si nu ceea ce manancau “oamenii de rand”. La nunti, la pomenile “cu staif”, la revelioane te faceai de rusine daca nu aveai asa ceva pe masa. Sigur ca acelea erau gusturi induse prin modelele culturale, pentru ca si mie mi se pareau adevarate delicatese salamurile cu soia si cu zgarciuri si toate celelalte pe langa ce facea bunica-mea cu supply-ul ei direct din batatura sau de la moara din sat. Abia asteptam zilele de sarbatoare ca sa primim asa ceva.

Cam la fel si cu dl Avram… S-a gandit el ca mancarea traditionala taraneasca poate prinde la flacaii si la fecioarele din Balotesti, insa e convins ca boierii din Bucuresti prefera mancarea aleasa, “de oras”. Asa ca a pus si un meniu italienesc la Vatra Neamului, ba chiar a adus si un bucatar tocmai din Italia, pe bani grei! Asta era prin iarna, sper sa-l fi trimis inapoi la ai lui intre timp, pentru ca nu pot sa-mi imaginez un mai mare nonsens. Sper sa nu se fi molipsit si Vasile si sa vrea sa faca de acum mancare italieneasca… Eu il inteleg pe dl Avram, poate ca el s-a saturat de prea multa mancare romaneasca buna. Pare un om plin de bunavointa si e convins ca asta e spre binele clientilor lui. Totusi, cand ai cel mai bun restaurant romanesc din Bucuresti…


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Intradevar am fost si eu la Vatra Neamului si a fost superb,dar nu numai din cauza mancarii care este foarte buna si din cauza atmosferei intretinuta in seara aceia de Ionut Galani,care a fost la mare inaltime cu ansamblul Asteria din Constanta.Au cintat muzica greceasca,au dansat si au spart farfurii ca in Grecia.Asi dori ca d-nul Avram sa-i invite mai des.

Reply

Am fost la Vatra Neamului zilele trecute, am gasit locul placut, zama ucrainiana foarte buna, placintele atat de bune incat le-am cerut la pachet pentru ca nu mai puteam manca, ambientul ok, muzica buna, nici prea tare nici prea incet, nu e…ra aglomerat, servicii bune, insa in meniu tronau niste bucate italienesti care nu-si aveau rostul, erau ca nuca-n perete si care nu se asortau nici cu tinerii falnici in straie populare care serveau.

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


9 − eight =