Cele mai scumpe produse si meniuri din lume

1 decembrie 2010 | Noutati

 

Sofranul este cea mai scumpa mirodenie a lumii. Pretul lui este dat de greutatea cu care se recolteaza si prelucreaza acest condiment fragil care este de fapt pistilul crocusului de sofran. Pentru a recolta 500 de grame de sofran e nevoie de aproximativ 75.000 de flori recoltate de pe o suprafata echivalenta cu un teren de fotbal. Pretul unui kilogram din aceasta mirodenie sa ajunga la 11.000$/Kg.

Nucile de Macadamia sunt cele mai scumpe nuci din lume intrucat arborele care le produce are nevoie de 7-10 ani pentru a ajunge la maturitate si necesita fertilizari intense si costisitoare. Pretul e de 3,000 $/Kg.

Beluga – caviarul iranian – cel mai scump caviar din lume este caviarul almas (termenul iranian pentru diamant). Pretul acestui caviar, rar si de aceea foarte scump, este dat de faptul ca este produs de un sturion care are cel putin 100 de ani. Acest caviar iranian ajunge pe piata din Statele Unite si se vinde cu 5,000$/Kg.

Trufa alba – originara din zona Langhe, regiunea Piedmont, din nordul Italiei, trufa alba creste pana la 12 centimetri in diametru si poate atinge 500 de grame in greutate. Aceste trufe au un pret de 2,000$, adica 4,000$/Kg. Insa la licitatii cea mai scumpa astfel de trufa a fost vanduta in decembrie 2007 proprietarului unui cazino din Macao, care a platit 330.000$ 1,5 Kg de trufa alba.

Cartoful “La Bonnotte” – cel mai costisitor cartof din lume este o varietate din Franta – “La Bonnotte”. Doar 100 de tone sunt cultivate anual, iar locul de cultura este exclusiv insula Noirmourtier. Pretul e de aprox. 500€/Kg.

* later edit: o cititoare ne spune ca acesti cartofi sunt cultivati si in alte zone si ca pot fi gasiti si in Romania la un pret mult mai mic. Detalii.

Vita Kobe – cea mai scumpa carne de vita din lume este obtinuta de la specia japoneza Tajima-ushi. Vacile sunt hranite cu cea mai buna iarba si sunt crescute dupa o traditie stricta in regiunea Kobe (hranite cu bere si masate in fiecare zi). Adevarata vita Kobe ajunge la 100$pentru 200g de carne.


 

Cele mai scumpe meniuri

Sandvisul de platina

Pizza de 8300 euro
Omleta de 1,000 de dolari
Inghetata de 1,000 de dolari
Trufele Chocopologie
Cafeaua Kopi Luwak

Ceaiul Tieguanyin
Plicul de ceai cu diamante
Cea mai scumpa sampanie
Apa vietii