Daca i-ar fi dat asa ceva de mancare vreunui voievod, le taia capul cu sabia

6 iunie 2013 | Noutati

Voievozi dupa o cina in PanduriInsa bucurestenii sunt blajini, iertatori si, mai ales, stiu cum sa ia mancarea proasta drept mancare buna…

Hanul Voievozilor din Panduri e ceea te-ai astepta sa fie dupa ce ai trecut prin tot felul de alte « hanuri » din Bucuresti, cu denumiri care mai de care mai « medievale » si « boieresti » si « domnesti », si de la care aflam ca toti boierii nostri si cavalerii si pandurii si voievozii si domnitorii si regii si chiar dacii isi faceau cumparaturile, de fapt, de la supermarket. Si, mai mult, ca erau economi si stransi la punga si ca nu luau orice de acolo, ci doar ce era mai ieftin si mai « popular ».

Asa si cu Hanul Voievozilor, deci; « eternele » ciupercute, ficatei, carnaciori, cartofiori, mititei si alte asemenea, cu exact acelasi gust prost si miros de sange in Panduri ca si in Militari si in Pantelimon si in centru si in alte sute de restaurante din Bucuresti in care gasesti mancare « traditional romaneasca », adica fix aceeasi peste tot, la fel, la fel, la fel! Doar cartofii si muraturile ce au fost cat de cat acceptabile la Hanul Voievozilor, micii asa si asa, iar restul, adica sarmalutele, puiul, porcul, carnaciorii, ciupercutele, ficateii, bilutele de cascaval si ce o mai fi fost prin farfurie au fost de pus la pachet pentru servitori. Si painea la fel.

Sigur, o sa imi scrie imediat cineva un comentariu cum ca de ce am luat « gustare calda » si nu am luat vreun ciolan afumat sau cine mai stie ce alte delicatese. Ca ceea ce iau eu pe la restaurante nu e « reprezentativ ». Dar daca nu e « reprezentativ », adica e prost, mai clar spus, ce cauta in meniu? Ca daca il intrebi pe chelner ce e mai bun la ei acolo, iti spune ca totul e foarte bun. Evident! La fel de bune sunt toate ? Da, da, la fel de bune! Totul e proaspat, facut aicea etc. etc. Si asta dupa ce, mai intai, primesti inevitabilul si idiotul raspuns ca ce va place dumneavoastra. Adica cel mai bun la ei e ce imi place mie. Stiau ca o sa ajung intr-o zi acolo, s-au interesat ce imi place mie cel mai mult si mai mult pe lumea asta si pac! au bagat in meniu. Foarte inteligent! Bine, atunci dati-mi o gustare calda. Da sefu, imediat! De ce nu le-oi fi pus o nota mai mica la mancare, nu stiu. Ma simt vinovat fata de alte gustari calde, la fel de proaste, cu care am fost mai intransigent.

Despre casa par sa fie mai multe de spus. Lucrurile stau cam asa. In spatele sirului de blocuri mari, ale lui Ceausescu, de o parte si de alta a bulevardului Panduri, sunt si cateva case cu etaj. Omu nostru o are pe cea despre care scriem acum, ca nu pare sa fie inchiriata. Cred ca hangiul chiar locuieste in acea casa, fiindca nu am vazut vreo legatura cu carciuma, iar voievozilor le-a construit in curte o terasa complet acoperita, din lemn si placaj, destul de intunecoasa, cu geamuri pe o singura parte. De afara se vede urat. Nu stiu daca pentru constructii usoare ca aceasta e nevoie de o autorizatie de la Primarie. Daca da, atunci acela care i-a dat-o e un idiot sau un criminal estetic sau un corupt sau toate la un loc. In Anglia, in dimineata urmatoare toti vecinii te-ar da in judecata pentru ca o asemenea hidosenie scade instantaneu valoarea proprietatilor de pe intreaga strada. Asta daca au si ei idiotii lor care dau avize la primarie si se ajunge pana acolo. Inauntru e rezonabil. Deja vu, capete de animale impaiate, becuri pe roata de caruta (parca), scaune si mese din lemn masiv de brad. Intunecos, maro inchis la greu, dar merge. Se fumeaza, evident.

Preturile par mici la Hanul Voievozilor, dar dupa ce mesteci putin iti zici ca ce folos. Chelneri « profesionisti », de meserie, plus o fata placuta care facea nota discordanta in peisaj. Voievozi putini, unii in pantaloni scurti si cu papuci de plastic.

Asadar, cand mergeti la Hanul Voievozilor din Panduri sa nu cereti gustare calda. Sau cereti una si duceti-o vizitiului care va asteapta afara cu caleasca. Tot spun ca e din Panduri pentru ca mai au un Han al Voievozilor si in Regie, la Sema Parc. Oare acolo cum o fi gustarea calda? Imi inchipui ca voievozii studenti sunt inca si mai ingaduitori…

(voievozii din poza sunt de pe www.deviantart.com)

***