Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   1.606 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   1.111 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   1.697 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   2.144 vizite  1 comentarii   2 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   780 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   967 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   820 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.866 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   984 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   3.969 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   776 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   10.630 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   1.585 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   1.042 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   757 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   559 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   962 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   2.193 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   3.561 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   5.715 vizite  0 comentarii   2 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   997 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   2.306 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   7.122 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   1.200 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   1.118 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

De unde incepe “Haute Cuisine”?



David Contant  (Nov 2011)
18.053 Vizualizarivizualizari
16 Comentariicomentarii
75 placut 
1 displacut 

 

Mini-ghidul lui David Contant pentru aspirantii la stelutele Michelin (I)


Argument

Alte vremuri, alt fel de a concepe un restaurant. Totul s-a schimbat in “lumea farfuriei” odata cu inceputul erei consumerismului, totul, nu numai felul in care se gateste in bucataria unui restaurant: felurile prea cremoase, sosurile si garniturile prea grele nu mai au cautare. Traditia face insa legatura intre trecut si viitor. O intuitie de geniu este aceea de a pastra in meniu felurile traditionale si de a deschide in acelasi timp repertoriul catre modernitate. Picioruse de broasca, pui cu foie gras, aceste feluri care sunt un adevarat must nu vor disparea niciodata, dar nu mai sunt suficiente intr-un meniu contemporan. Bucatarii sunt preocupati acum de modernizarea manierei lor de a gati, a meniului si a specialitatilor lor. Aceasta preocupare este in sine un exemplu pe care implicit il dam generatiilor tinere.

Ce inseamna Haute Cuisine

As dori sa insist in mod special asupra importantei produselor de baza, in Haute Cuisine. De fapt micii producatori sunt aceia care ne permit sa inaintam spre excelenta in aceasta meserie, daca nu chiar ne propulseaza in aceasta directie. Într-adevar materiile prime de calitate sunt indispensabile pentru realizarea diverselor feluri.

Dintotdeauna, masa a reprezentat unul dintre momentele privilegiate de sarbatoare, plin de convivialitate. Pentru noi, bucatarii, recompensa noastra este aceea de a oferi in fiecare zi momente de bucurie clientilor nostri. O masa buna este totodata o calatorie initiatica care trezeste toate simturile. Un chef daruieste o parte din el insusi atunci cand creeaza diverse feluri emblematice pentru renumele sau profesional. Feluri uneori simple, dar adevarate, autentice.

Haute Cuisine nu se poate practica decat in locuri de tip Palace sau in restaurante care au 2 sau 3 stele Michelin. Mai inainte de orice, pentru a practica aceasta arta care este Haute Cuisine, trebuie sa tinem cont de faptul ca produsele de care avem nevoie nu se gasesc in nici un caz in supermarket. Produsele si materiile prime utilizate au cu totul alta provenienta. Iata citeva exemple: pestii nu provin din aquacultura, ci sunt pesti din pescuit restrans sau pesti de sorginte marina sau oceanica (personal va recomand sa mancati intr-o zi un peste proaspat pescuit, care nu a cunoscut niciodata gheata; este cu adevarat magic!).

Pasarile folosite nu sunt crescute in trei saptamani, in uzine pe gaz, ci in libertate si in natura cu graunte, timp de minimum 4 luni. Carnea provine de asemenea de la animale crescute in zone cu pasuni verzi, care nu au nimic de-a face cu animalele hranite cu antibiotice si amestecuri alimentare ce le fac sa creasca excesiv de repede. Legumele sunt achizitionate din piete de la producatorii locali si de la zarzavagii de incredere ce asigura conditii de cultivare foarte apropiate de cele din cultura bio. Condimentele si uleiurile sunt de asemenea selectionate cu o mare rigoare si atentie.

Meseria unui adevarat chef incepe de aici, de la producatori. Astfel se creeaza sentimentul de incredere. Produsele autentice, priceperea si rabdarea producatorilor fac ca meseria de bucatar sa devina un adevarat vis. Bucatarul este cel ce sublimeaza aceste produse care sint, in mod garantat, extrem de proaspete. Pentru ca diversele feluri de mancare sa ajunga in farfuriile clientilor, bucatarii folosesc toata dragostea si pasiunea lor.

Nu ar putea exista Haute Cuisine fara costuri importante. La Badrutt’s Palace, de exemplu, vorbim de 480 de oameni care lucreaza pentru un numar de 260 de camere. La Georges Blancs in Vonnas, in bucataria restaurantului ce detine 3 stele Michelin lucreaza 24 de persoane. La Jean Paul Bondoux, din Punta del Este, in Uruguay, in bucatarie sunt mobilizate 15 persoane pentru 60 de tacamuri.

Cei mai buni bucatari sunt angajati pentru a pregati felurile de mancare cu o grija de-a dreptul religioasa. Prepararea acestora necesita o un ritual al gesturilor repetat de mii de ori. A fi bucatar este o pasiune, nu o simpla meserie alimentara. A fi bucatar este o disciplina de nivel inalt, daca luam in considerare si sacrificiile pe care un bucatar le face de-a lungul vietii sale. Disciplina, rigoare, a nu renunta si a nu trisa niciodata, iata adevaratele calitati de care are nevoie cel care vrea sa devina intr-o buna zi un chef de renume.

Atentie! Exista doua categorii de chef. Chef-ul dintr-un hotel de 5 stele se afla acolo pentru a controla costurile impuse de directorul sau : el intra desigur si in bucatarie, dar cel mai adesea se afla in biroul sau, cutitul sau e stiloul si daca vesta sa are o pata este pentru ca a trebuit sa fie prezent la un dineu VIP.

În celalalt caz, al doilea tip de chef este cel care isi petrece fiecare zi mergind la furnizori pentru achizitionarea produselor de baza, care se odihneste rareori in weekend si nu sfarseste programul zilnic la ora 18. Aceasta meserie este orice mai putin una de functionar. E nevoie de o munca zilnica de 12-15 ore pentru a orchestra intreg serviciul cu o mina de fier si a fi la adapost de orice greseala.

Nu as putea vorbi despre Haute Cuisine fara sa ma amintesc de vinuri si de comorile ascunse in pivnitele anumitor restaurante. Am vazut asemenea locuri si, credeti-ma, este un vis sa vezi femei in varsta lucrand in aceste pivnite de 30, 40, 50 de ani, in praf, la 15 grade Celsius, de-a lungul intregului an. Este un vis si sa vorbesti cu somelierii pasionati din aceste restaurante.

Restaurantele Haute Cuisine nu pot exista decat in locuri somptuoase si magice, cu privelisti uimitoare sau in cartiere foarte sic. Totul incepe inca din momentul in care clientului i se deschide portiera si e primit cu un zimbet. Politetea persoanei care intampina clientii este obligatorie, stiut fiind ca la o masa de patru persoane intr-un asemenea loc numai masa, portelanurile si paharele reprezinta o investitie de minimum 4000 de Euro. Ca la toate acestea se adauga un serviciu discret si eficace, precum si o pivnita care contine 300 de referinte diferite si cel putin 20 de milesime pentru fiecare referinta. Va las sa calculati singuri.

Da, aceasta este adevarata Haute Cuisine!

Principalele sisteme de clasificare

Exista in primul rand Ghidul Michelin, mai cunoscut sub numele de Ghidul Rosu. Trebuie sa amintim apoi Gault et Millau si Ghidul Zagat. Cel mai cunoscut si recunoscut este desigur Ghidul Rosu, cel care face si desface renumele restaurantelor, o aparitie editoriala a carei aparitie este asteptata in fiecare an, cu infrigurare si teama, acest ghid fiind renumit pentru intransigenta si incoruptabilitatea lui. Daca ati putea vedea cata bucurie poate provoca obtinerea unei stele Michelin intr-o bucatarie recunoscuta astfel de catre Ghidul Rosu, pentru a recompensa tone de munca si sacrificiu! Și daca ati putea vedea de asemenea ce fete de inmormantare au cei care pierd stelele Michelin, caci Ghidul Rosu stie sa dea, dar sa si retraga recunoasterea profesionala! Nu e intamplator prin urmare ca ghidul si-a sarbatorit in 2000 centenarul. Ghidul Rosu este prezent peste tot in Europa, recent aparand si in noi orase si tari, la New York, Los Angeles sau in Japonia.

Cate restaurante Michelin exista in lume

În Franta exista 28 de restaurante Michelin de 3 stele, 92 de 2 stele si 300 cu o singura stea. În lumea intreaga exista in jur de 1000 de restaurante Michelin. Trebuie stiut ca Parisul a pierdut primul loc din acest punct de vedere, cedand aceasta pozitie orasului Tokyo.

Pasi de urmat pentru obtinerea stelelor Michelin

Pentru a obtine o stea Michelin, este cu siguranta nevoie sa existe o bucatarie foarte buna, dar si sa se asigure o calitate exceptionala pentru tot ceea ce vine sa completeze bucataria propriu-zisa.

Înainte de toate, e nevoie de un chef care sa stie sa-si transmita priceperea si ideile unei echipe puternic sudate si motivate. Aceasta trebuie sa lucreze cu produse locale autentice si foarte proaspete. E nevoie de asemenea de un maitre d’hôtel care sa aiba cunostinte temeinice despre vinuri, o echipa de servire bine motivata, chelneri foarte discreti si eficienti. Trebuie combinat surasul cu primirea calduroasa, iar la acestea se adauga multa politete, consecventa si rigoare, dar si curatenie. În final, sa nu uitam de respectul fata de client, in mod special in momentul servirii, altfel intreaga alchimie prezentata aici nu va functiona. Nu trebuie sa trisam in ceea ce priveste produsele si denumirile lor si mai ales nu trebuie sa mintim. Un degetar de digestiv oferit din partea casei este un bun mod de a-i arata clientului ca este tratat ca un VIP. Ca reteta noastra sa aiba succes, la fel cum oferim digestivul putem oferi si un sfat cu privire la masa. Evident nu trebuie sa furam clientul in momentul aducerii notei de plata.

Cei care vor pune in practica toate aceste sfaturi, zi de zi, timp de doi ani, vor obtine ciresele de pe tortul acestei profesii.

Sfaturi pentru a decora bine aceasta reteta a succesului

In primul rand, trebuie sa dispunem de o pivnita cu vinuri de referinta, dar si cu vinuri surpriza, vinuri de producator. Vinurile trebuie tinute in pivnita la o temperatura de 15-16 grade Celsius.

Trebuie sa avem o buna cunoastere a felului in care trebuie servite vinurile, la temperatura corecta.

P. S. Aceasta reteta nu imi apartine. Am copiat-o si eu la randul meu, ca multi altii inaintea mea. Este vorba prin urmare de o reteta ce a devenit universala. De altfel, am fost surprinsa sa descopar ca in Romania nimeni nu o cunoaste si nici nu a auzit vorbindu-se despre aceasta reteta cunoscuta in lumea intreaga.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







P.S. Din cite stiu EU stele Michelin se dau la bucatari nu la restaurante…, dar poate nu stiu bine s-au sau mai schimbat lucrurile peste noapte desi nu as prea crede ….

Reply

Teoria ca teoria, dar practica ne omoara pe unii dintre noi . Hotel Synphonia Rm Vilcea.Cel intelept va intelege …

Reply

Cum pot deveni inspector Michelin? Anonimatul nu ma deranjeaza si fac multe mofturi la mancare. Deci, ma calific, nu? :)

Lasand gluma, articolul este foarte interesant, inclusiv comentariile.

Reply
grigoreceliluminat December 21, 2011 at 2:26 pm

Excelent articol domnule Cristian!

Va transmit respectele mele!

Reply

Foarte bun articolul. Pe intelesul tuturor.

Reply

Super articolul !
Merita citit, recitit, imprimat, sugerat la prieteni!!

Reply

Cert este ca in zilele noastre acest ghid nu mai este ceea ce a fost si ca exista o moda,un curent,o manie sau chiar un drog numit “stele michelin” in randul bucatarilor.Cu bune sau cu rele este un vis sublim.Nu am sa fac referire la partea frumoasa,la ceea se vede,doresc sa fac cateva referiri la ce se intampla in spatele scenei.
La prima vedere este ceva magnific si deosebit,onoruri si aplauze,dar in realitate, pt cei direct implicati de la cel care curata si pana la cel care serveste,sunt multe ore de munca asidua,nu f bine platite,multe tipete, chiar lacrimi si multe scrasnete din dinti.
In bucatariile acestor restaurante exista DISCIPLINA,UMILINTA SI NERVI INTINSI LA MAXIM, iar “cei care intra vor lasa orice speranta”.La 7:30 am cand deschizi frigiderele de mise en place din bucataria principala,simti aerul rece si incepi sa te trezesti.La 10:00 poti simtii presiunea si tensiune din bucatarie numai ascultand ritmul crescend al cutitelor pe tocatoarele colorate.La 11:45 totul este un vulcan inainte sa erupa iar la pas(zona destinata montarii pe farfurii a preparatelor)lampile in “infra red” incep sa emane caldura iar Bucatarul Sef va striga prima comanda:…..

Reply

    Multumim pentru informatii si pentru comentarii, Cristiane! Poate ne scrii un articol sau chiar mai multe, se vede ca stii multe si ca ai avea ce spune…

    GB

    Reply
    Dragos valeriu nuta May 20, 2014 at 11:04 am

    Am trăit aceste momente pe care le descrieți, în 2004 în Franța. ..si restaurantul avea doar 1 macarrón michelín…stres,țipete, nervi …dar a meritat fiecare minut petrecut în aceea bucătărie…ritmul impus acolo a fost icredibil, perfecțiunea cu care se crea un prepar

    Reply
      Dragos valeriu nuta May 20, 2014 at 11:09 am

      Crea un preparat, seriozitate și profesionalism…Experienta câștigată în Franța..ma ajutat sa ajung cheful care sant în prezent. .Cu respect

      Reply

Stelele Michelin au si o insemnatate :
1 stea = Un restaurant bun in categoria lui.
2 stele = Preparate excelente si merita o revenire.Restaurantul este de prima clasa in categoria sa.
3 stele = Gastronomie exceptionala.Se preteaza pentru un eveniment deosebit.De cele mai multe ori foarte scump si cu o lista de vinuri extinsa.
Compania Michelin publica odata pe an in ghid, numele restaurantelor pe care le-au vizitat inspectorii anonimi.Acestia au menirea cel putin teoretica de a urmarii:calitatea si stapanirea tehnicii de servire,personalitatea,consistenta si calitatea mancarii ignorand decorul sau asezarea meselor.
In ghidul Michelin din 2009 au fost publicate un numar de 3531 restaurante. Dintre acestea doar 541 au fost onorate cu stele.449 restaurante au primit o stea, 73 au primit doua stele si numai 26 trei stele michelin.

Reply

Termenul de “Stea Michelin” este apogeul calitatii culinare a unui restaurant prin preparatele Bucatarului Sef si se regaseste in Ghidul Michelin sau Ghidul Rosu(copertile sunt de culoare rosie).Stele Michelin sunt in relatie directa cu Bucatarul Sef.Este destul de nostim termenul tinand cont ca Michelin este de fapt o companie de pneuri.
Compania Michelin si-a lansat primul ghid in 1900 pentru a incuraja excursiile in Franta, dar numerotarea cu sistemul celor 3 stele a inceput abia in 1926.
Reteaua s-a extins si exista ghiduri in majoritatea tarilor Europene,cateva orase din SUA(New York,San Francisco,Chicago)si chiar Asia.
Cu toate ca este cel mai popular ghid culinar din lume,nu de putine ori a fost criticat ca fiind excentric,ca sustine tehnicile bucatariei franceze in detrimentul celorlalte si lista poate continua.Dar cu toate acestea este considerat “Cartea Cartilor,Biblia” brezlei bucatarilor.Pentru cei mai multi acest ghid inseamna totul.Un mare bucatar chiar a luat-o in serios, si-a curmat viata cand i-a fost amenintata o stea din cele trei.(Bernard Loiseau in 2003)

Reply

Literalmente “Haute Cuisine”(High Food) este {gastronomie de inalt nivel}.Se defineste prin preparate culinare maiestos elaborate,prezentate deosebit in cantitati mici,dar in secvente(feluri)numeroase.
Din punct de vedere al evolutie in timp,acest termen se regaseste in bucataria Franceza cu precadere odata cu publicatiile lui Antonin Careme in sec 18 prin care simplifica tehnicile de gatit de la acea vreme,ridicand astfel tehnica de prepare intr-o varianta rafinata.Privita in ansamblu, ca o evolutie in timp, “Haute Cuisine” se regaseste in preparatele celor mai distinsi “Chefs”(bucatari).Georges Auguste Esciffier parintele bucatariei frnceze,cel care a definit “Classic Cuisine”,Paul Bocouse inovatorul a ceea ce astazi numim “Nouvelle Cuisine”, Joel Rebuchon “Bucatarul secolului” si cel care aduce termenul de “Fussion Cuisine” pentru prima data in meniurile sale.(mixarea atenta a tehnicilor de gatit intre doua sau mai multe bucatarii,ex. franceza si japoneza).Cu scuzele de rigoare fata de ceilalti mari bucatari pe care nu i am mentionat si care au adus un aport important in dezvoltarea bucatariei de inalt nivel am sa fac referire la stele michelin, asa cum le-am perceput eu personal in activitatea pe care am desfasurat o in cateva restaurante de acest fel.

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


7 − = five