Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   730 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   442 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   851 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.266 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   464 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   446 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   507 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.260 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   695 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.957 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   382 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   9.344 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   927 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   622 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   458 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   310 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   674 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.210 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.699 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.523 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   631 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.636 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   3.393 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   608 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   730 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Despre ce fel de oameni poţi întâlni în restaurante şi cum îi numeşti



Petre Guran  (Mar 2011)
30.925 Vizualizarivizualizari
4 Comentariicomentarii
3 placut 
0 displacut 

 

Despre prinţi şi prinţese

O cronică gastronomică îşi poartă privirea uneori dinspre farfurie spre ambianţa dintr-un restaurant şi spre onorabilii comeseni, a căror prezenţă poate fi invocată în favoarea calităţii cutărui stabiliment gastronomic. Precizările ce urmează, condimentate cu ceva erudiţie şi un vârf de bun simţ, sunt un ghid pentru editorialiştii şi comentatorii restografului. Vom începe cu o reflecţie despre prinţii şi prinţesele pe care i-am putea întâlni în Bucureşti şi eventual într-un restaurant bucureştean.

Fraza cu caracter de generalitate cea mai apropiată de adevăr este aceea că în Bucureşti azi nu mai există prinţi şi prinţese. Echivalentul lor contemporan, în sensul puterii politice, economice sau a prestigiului social, este termenul vag şi stânjenitor de VIP. Astfel am putea relata cu o notă de umor binevoitor că în restaurantul cutare am întâlnit pe vipul X şi vipessa Y. Deşi eu aş argumenta că formula are şi un caracter obiectiv, persoanele astfel denumite s-ar putea simţi luate peste picior. Atunci soluţia de facilitate într-o relatare fără mare pretenţie literară ar fi să pomenim onorabilităţile prezente într-un restaurant cu apelativul, recâştigat în decembrie 1989, domnul X şi doamna Y. Cuvintele româneşti prinţ şi prinţesă (din germană şi franceză) sau în varianta italienizantă, principe şi principesă, sunt intrate în limbă abia pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi desemnează un titlu nobiliar al aristocraţiei occidentale. Principele suveran din Occident are echivalentul medieval românesc de domn, domnitor, voievod sau gospodin/gospodar, iar pentru partea femeiască a familiei domnitoare avem doamnă şi domniţă, iar dispărut azi din limbă chiajnă pentru fiica domnitorului. Pentru rangurile boiereşti putem de asemenea găsi foarte vechile apelative jupân şi cneaz, boier sau mazil, iar partea femeiască s-ar desemna prin jupâneasă, jupâniţă, cucoană, cuconiţă, şi tot doamnă şi domniţă. Toate aceste cuvinte vechi româneşti nu au ajuns însă la o formalizare istorică şi astfel nu reprezintă titluri nobiliare. De aceea ele pot fi folosite metaforic în texte cu ambiţii literare.

Cu toate că în Ţările Române nu au existat titluri nobiliare ereditare, funcţiile de la curte s-au transformat cu timpul în ranguri boiereşti. Ele au devenit ereditare de facto prin aceea că un neam ajuns suficient de puternic putea să-şi asigure din generaţie în generaţie funcţiile cele mai importante. Pe lângă această perpetuare a într-o familie a unuei anumite funcţii, s-a împământenit şi obiceiul venalităţii funcţiilor, adică a vânzării lor. Astfel funcţia/rangul mare obţinut de o persoană nu atesta neapărat vechimea unei familii boiereşti, ci bogăţia şi eventualele relaţii la care a ajuns o persoană în momentul în care o aflăm într-un rang. Fiul de boier parcurgea un cursus honorum de la cele mai de jos ranguri până la cele care presupuneau cu adevărat exercitarea unui funcţii înalte.

In secolele XVIII – XIX o serie de familii greceşti din Fanarul stambuliot, aşa-zişii fanarioţi, şi ulterior alte familii pământene au dat ţării unul sau mai mulţi domnitori. Familiile acestea s-au bucurat de un prestigiu deosebit, iar fiii domnitorilor s-au numit, cu un cuvânt turcesc, beizadele (beyzade – fiu de prinţ). Acest prestigiu social s-a transformat în secolul XIX în obiceiul de a numi descendenţii acestor familii cu formula măguliatoare prinţ şi prinţesă. Începând cu Carol I însă titlurile princiare au fost strict rezervate familiei domnitoare. După primul război mondial când numele familiei regale a României a devenit de România, regele, şef al casei regale, era cel care acorda sau retrăgea titlul princiar. Astfel nu toţi membrii casei regale de România poartă titlul princiar. Azi în mod legitim poartă titlu princiar cele cinci fiice ale regelui Mihai, prin naştere, şi soţul fiicei celei mai mari, căruia i s-a acordat în 2005 de către regele Mihai titlul de prinicipe de România împreună cu cel de Alteţă Regală.

Toate celelalte titluri princiare care circulă prin reviste VIP şi în discuţii private sunt fie de-a dreptul imposturi, fie metafore prin care se exprimă o anumită tradiţie istorică a unei familii. Dintre aceştia există câteva cazuri în care titlul a fost acordat de o casă domnitoare occidentală.

Majoritatea descendenţilor familiilor boiereşti, între care se numără şi cele care au dat ocazional un domnitor, nu sunt însă azi VIP-uri în sensul sociologic al termenului, adică nu au nici putere politică, nici putere economică şi sunt necunoscuţi marelui public. Ca grup uman ei au fost victimele celei mai cumplite forme de discriminare socială, inclusiv persecuţie politică violentă (condamnare politică, domiciliu obligator, interdicţia studiilor superioare) în anii comunismului. Ostiliatea aceasta socială a continuat însă şi în anii tranziţiei postcomuniste, adică până azi.

Descendenţii acestor familii fac obiectul unei uri difuze tocmai pentru faptul că deţin calităţi care nu se pot cumpără, nu se pot dobândi decât după un efort de mai multe generaţii şi nu se pot distruge nici cu cele mai sofisticate metode de opresiune politică. Aceste calităţi sunt distincţia, eleganţa, gustul înnăscut, rafinamentul, o anumită blândeţe în relaţiile cu ceilalţi oameni şi evident politeţea. Efortul mai multor generaţii de a excela în cele bune – talent, generozitate, profesionalism, devotament, onoare – li s-a imprimat deseori pe chip în forma unei frumuseţi greu de definit, dar izbitoare.

Singura modalitate de a onora puţinii care au mai rămas din această lume este aceea de a nu caricaturiza universul lor. Prinţii şi prinţesele, boierii şi boieroaicele, câţi vor mai fi rămas, şi-au confirmat titlul prin suferinţele prigoanei politice. Învăţătura lor ni se transmite prin discreţie şi delicateţe. Despre câteva figuri din lumea aceasta voi vorbi în episoadele viitoare.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Tot ceea ce a scris domnul de mai sus se invata de obicei acasa in cei 7 ani,in care,parintii isi educa odraslele sa stea drepti la masa ,sa nu vorbeasca in timp ce mesteca…si altele.Pe cand in restaurantele de la noi ajung consumatori fara aceste norme elementare de educatie,noi ne intrebam ce e in neregula cu clientii de restaurant,deci problemele sunt cu mult mai mari decat comportamentul in societate.Intr-adevar nu putem opri intrarea lor in locatii de bun gust,ar trebui sa se gandeasca ei aplicand regula “ce face omu’ face si maimuta” luand aminte de la ceilalti clienti cu o educatie aleasa sau cel putin cu cei 7 ani de acasa,nu petrecuti prin vecini sau pre cine mai stie unde. In rest toate bune,meritati apreciere pentru un lucru bine subliniat.

Reply

Articolul este foarte placut! Hats up!

There is a bug in the alignment of infos regarding Vizualizari, comments, like, Dislike and their corresponding icons!

Reply

    Multumesc pentru apreciere si pentru atentionare! Ce browswer folosesti, ce versiune? Pe toate cele verificate pana acum se vede bine, insa e posibil ca pe unele versiuni mai vechi sa apara probleme. Merci! GB

    Reply

Eu personal sunt surprins de lipsa de educatie a oamenilor in restaurante, subiect care trebuie dezbatut si propagat pt a incerca o corectie.
In primul rand atitudinea la masa a majoritatii este cea care o au si acasa si nu intr’un loc public.
Stau multi rezemati pe o rana si cu alta tin furculita. Nu folosesc cutitul mai deloc (decat sa taie carnea in bucati la inceput) apoi gesticuleaza cu furculita in mana si foarte des vorbind cu gura plina.
Mai urat inca, ii vezi pe multi ca infasca cu furculita si imping prin farfurie cu painea.
Musca direct din feliile de paine in loc sa ia bucatele mici.
Femeile stau picior peste picior si astfel la un metru de masa.
Pe urma este evidenta lipsa culturii vinului la noi dar asta este atat vina restauratorilor cat si a clientilor.
Listele de vinuri in restaurante lasa mult de dorit pt ca f.scumpe comparat cu pretul pe piata si apoi nu se marita mai de loc cu meniul propus.
Unii mai ridicoli sau mai degraba marlani au eliminat complet vinurile romanesti ca sa propuna posirci straine la preturi prohibitive.
Eu cand intru inr’un restaurant dupa ce ma conving ca pot sa stau la nefumatori ma uit la Menu si la lista de vinuri. Daca nu’s vinuri romanesti sau o lista aberanta o las balta.
Eu recomand tuturor sa boicoteze restaurantele care nu au vinuri romanesti pe lista.
Sunt multe alte lucruri de spus care merita un articol dedicat.

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


eight − 7 =