Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   1.403 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   911 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   1.464 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.946 vizite  1 comentarii   1 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   693 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   796 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   738 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.715 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   928 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   3.706 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   698 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   10.360 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   1.481 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   954 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   669 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   499 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   890 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   2.113 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   3.359 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   4.667 vizite  0 comentarii   2 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   914 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   2.073 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   5.824 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   1.028 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   1.025 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Sanatatea are gust. Si arata si bine… (prezentare)



Mirela Coman  (Nov 2011)
7.447 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
5 placut 
1 displacut 

 

Ne-am adunat in jurul mesei sa ascultam o poveste care nu se termina cu…”am incalecat pe-o sa…“

Nu mi-am inchipuit vreodata, ca oricare dintre noi poate spune in fiecare zi celor dragi cea mai frumoasa poveste, o poveste… care nu se termina niciodata. Este minunat sa asculti povesti. Le asculti cand esti copil si  iti raman in suflet. Nu lasi pe nimeni sa scurteze povestea si incerci sa nu adormi pana la final. Este minunat sa spui povesti. Ajungi parinte, incepi sa iti amintesti povestile pe care le stiai pe dinafara si te minunezi ca nu le-ai uitat. În rest, ne este dor, din cand in cand de ele.

Luni 24 octombrie 2011, doamna doctor Bilic ne-a invitat in spatiul generos si nonconformist al Clubului Loft sa intram intr-o poveste, in care mancarea ne este un prieten iar sanatatea are intotdeauna gust. “Va amintiti cartile pentru copii, care atunci cand intorci paginile se transforma miraculos in decoruri tridimensionale cu ajutorul catorva bucatele de carton mestesugit imbinate? O sa le regasiti in marime naturala, animate de personaje reale ,autentice si inconjurate de bunatatile de care sigur va era dor. Am adus laolalta aromele placintelor din copilarie si bunicile din Tara Fagarasului, serbarea campeneasca cu gratarele ei fumegande, mancarea la cazan din autoserviri si cantine, masa boiereasca cu fast si eleganta. Nu am uitat nici shaorma sau covrigii de la colt de strada, iar cafeaua si ciocolata le-am pus acolo unde merita, adica intr-un colt de rai. Exista un “bilet de intrare” in acest univers savuros, o carte grea la propriu, dar usor de digerat. Singurul “efort” e sa o carati pana acasa, restul il face singura. ”Sanatatea are gust” este indemnul meu la atitudine pozitiva, la normalizarea relatiei cu alimentele.”, a spus dr. Bilic.

De ce este minunata aceasta poveste? Are 6 scene si ne poarta in timp prin intermediul decorurilor pictate si aranjate de artistii talentati de la Castel Film:

Abia ai facut primii pasi, ai intrat in Tara Fagarasului si tanti Cornelia te-a invitat pe scaun sa stai de vorba si sa mananci bucate alese. Retetele sunt vechi si fiecare deapana amintiri, fie ca a terminat facultatea in Brasov,sau are rude in Fagaras,ori a fost acolo in concediu. Toti pun intrebari. Tanti Cornelia a venit cu costumul care are 80 de ani, ghetele pe care le are de cand s-a maritat si povesteste tuturor despre obiceiurile, mancarea si oamenii de acolo.

– Urmatorul popas este “masa de sarbatoare”. Tacamurile pastrate cu grija, farfuriile si paharele cele mai frumoase sunt asezate pe fata de masa pastrata pentru ocaziile speciale si mancarea este preparata cu grija si decorata in cinstea invitatilor.

– Pentru cei cu dor de-acasa si pentru cei care asteapta week-end-ul sa mearga la picnic, ”masa campeneasca” ii asteapta cu ceapa rosie, slanina, muraturi, mici, frigarui si multe povesti.

– Marea majoritate dintre noi a mancat la un moment dat “mancare la cazan”, asa ca doamna doctor ne-a amenajat ”masa la cantina”. Ne-a adus aminte de anii aceia si am mancat o ciorba buna,o mamaliguta cu branza, o fasole cu ciolan si orez cu lapte.

– În fiecare zi suntem grabiti si mancam foarte des la “colt de strada”, covrigi, placinte, sana si schaorma, asa ca ele nu puteau sa lipseasca. Placintele facute in cuptor si shaorma fara cartofi prajiti au fost la mare pret.

– La sfarsitul mesei, intr-un colt de rai, gasesti ceaiul, cafeaua si ciocolata.

Dupa ce ai facut un tur de scena, ti-ai amintit de gusturi si arome din copilarie, din studentie sau din armata, te duci sa iti alegi ce-ti place din oricare loc si te asezi la masa.

De ce este minunata aceasta poveste? Pentru ca multi au mancat orez cu lapte si povesteau ca se vor duce acasa si vor face orez cu lapte. Pentru ca au mancat placinta cu branza cu foaie groasa si au spus ca nu vor mai lua de la metrou placinte cu foietaj si vor face placinta in casa pentru ca li s-a facut dor de ele. Pentru ca toti au intrebat cum se face tocanita asa buna si au spus ca vor gati si ei pentru cei dragi. Toti au intrat in poveste si singuri au renuntat la cartofi prajiti, foietaje si tot ceea ce mancam in fiecare zi.

Dupa ce ai ascultat povestea, ce poate fi mai frumos decat sa stai de vorba cu povestitorul si sa primesti un autograf? Sa primesti cateva sfaturi si sa pleci fericit cu cartea sub brat? Au fost foarte multi care dupa ce au vorbit cu doamna doctor, s-au asezat din nou la masa ca sa  traiasca atmosfera si sa povestim.

De ce este minunata aceasta poveste? Pentru ca toata lumea punea in farfurie cate ceva de la fiecare scena, dar venea obligatoriu sa ia din toate bucatele care erau gatite in Tara Fagarasului. Ne e dor de mancarea gatita, dar zi de zi mancam “la colt de strada”. Este o lectie pentru noi si in acelasi timp este minunat pentru ca am regasit placerea de a sta impreuna la masa.

Pot sa va spun de ce este minunata aceasta poveste pentru mine. Aceasta poveste  romaneasca a durat 3 zile si trei nopti. Am intalnit mamici cu copii care au venit special sa se intalneasca cu doamna doctor, am intalnit tinere care au plecat de la serviciu ca sa vina in aceasta poveste, am intalnit oameni care au venit de la sute de kilometri, am intalnit un CEO de la o companie franceza care a fost fermecat, si de fapt am intalnit oameni care erau fericiti ca au venit. Cand povestea s-a terminat, au inceput sa stranga vasele si mancarea care mai era, oamenii s-au dus sa se schimbe si eu am ramas acolo impietrita. Dupa o ora au inceput sa stranga fata de masa de la “masa de sarbatoare”. Cand au strans fata de masa de la “Tara Fagarasului”mi s-a rupt sufletul.

Abia a doua zi am inteles. Aceasta poveste pe care ne-a spus-o doamna Bilic, trebuie sa o ducem in casele noastre, sa gatim mancarea din poveste, sa impartim totul cu cei dragi si sa scriem la randul nostru povesti, in familie, la pick-nic, de Revelion si tot asa.

In fiecare zi scriem alta poveste si gatim pentru cei dragi.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


one × 6 =