Top 50 cele mai bune pizzerii din Europa (una chiar din București)

17 mai 2022 | Noutati

Unde găsești cele mai bune pizzerii din Europa? Exceptând Italia, că doar acolo e patria pizzei, se pare că tot Parisul își adaugă și „titlul” acesta la palmaresul gastronomic. Sau cel puțin așa consideră specialiștii de la cel mai influent ghid de pizza din lume, 50 Top Pizza.

colaj foto cu cei trei castigatori la 50 top pizza Europe 2022, cele mai bune pizzerii
Foto: 50 Top Pizza

Cam adie briză de vacanță și toată lumea e cu dor de ducă. Dacă pașii te poartă vara asta prin Europa, aruncă un ochi pe clasamentul de mai jos și trece pe lista de obiective și una dintre cele mai bune pizzerii de pe continent.

În urmă cu doar câteva zile, 50 Top Pizza, cel mai influent ghid de pizza din lume, și-a desemnat câștigătorii. 21 de țări au fost reprezentate în competiție, iar marii câștigători au fost anunțați la Milano, pe 12 mai.

Ce este 50 Top Pizza?

Este un ghid online, actualizat anual, al celor mai bune pizzerii din Italia și din lume. Ghidul nu are o ideologie anume, ci este inspirat de conceptul de „excelență” într-un sens mai larg. Dar se acordă puncte în plus celor care folosesc produse locale și de ingrediente de sezon. „Inspectorii”, ca și curatorii, sunt independenți și autonomi, așa încât voturile să nu le fie influențate în niciun fel.

Pizzeriile sunt evaluate ca un întreg – asta înseamnă că se ține cont de oferta de bere și vin din local, de curățenie, precum și de aspectul spațiului și decor. Importantă este și curățenia de la toalete, dar și cât de primitoare sunt pentru oaspeți.

Pizza în sine trebuie să fie gustoasă, indiferent de stil, dar se ține cont și de cum sunt îmbinate ingredientele și care este calitatea lor. Servirea este, de asemenea, luată în considerare – cât de bine e instruit personalul, cât de bine pot explica ospătarii felurile de pizza, prezenta lista de băuturi, dacă zâmbesc și sunt ospitalieri. Nu contează dacă pizzeria e mică sau mare, important e să fie curată și să se acorde atenție chiar și celor mai mici elemente de decor. Inspectorii se comportă asemenea clienților obișnuiți și sunt atenți să vadă cât durează comanda, cum se gestionează fluxul de oaspeți și cum sunt tratați cei care trebuie să aștepte să ocupe o masă.

În plus, sunt apreciate în mod deosebit pizzeriile care au introdus în meniu o listă de vinuri (și cu atât mai mult dacă sunt vinuri locale), la fel și de bere (puncte în plus primesc cei care oferă bere locală sau artizanală).

Fiecare vizită este anonimă și anual se schimbă 20-30% dintre inspectori, așa încât să se asigure acest anonimat.

Care sunt cele mai bune pizzerii din Europa în 2022

Peppe Pizzeria din Paris a fost aleasă pentru al doilea an consecutiv, drept cea mai bună pizzerie din Europa (excluzînd Italia). A fost o seară plină de succes pentru Peppe Cutraro, proprietarul localului, pentru că a plecat acasă și cu un premiu special (Ferrarelle Award) – Pizza Maker of the Year 2022.

Fratelli Figurato din Madrid, deținută de Riccardo și Vittorio Figurato, a ieșit pe locul doi. În timp ce locul trei a fost adjudecat de 50 Kalò din Londra, pizzeria deținută de cheful napoletan Ciro Salvo (care a câștigat și premiul special Mammafiore Award – Made in Italy 2022).

Pe locul patru s-a clasat pizzeria daneză Bæst, din Copenhaga – care de altfel a mai câștigat două premii speciale: Best Service 2022 (Goeldlin Award) și Innovation and Sustainability 2022 (Ferrarelle Award). Locul cinci a fost câștigat de o Sartoria Panatieri din Barcelona, deținută de Rafa Panatieri și Jorge Sastre, care și-a adjudecat și premiul special Pizza anului 2022 (cu topping de anșoa Cantabrian, roșii, andive și piure de măsline Kalama).

În total, 21 de țări au fost reprezentate la eveniment, iar dintre toate, Marea Britanie și Spania s-au clasat cel mai bine – cu câte cinci pizzerii alese în top din fiecare țară. Spania, de altfel, are trei pizzerii în top 10. Iar Franța, Danemarca, Germania și Belgia au avut patru pizzerii fiecare în clasamentul final. Cât despre orașul cu cele mai multe pizzerii din ghid, Londra are cinci, iar Copenhaga patru.

Primele 25 de pizzerii clasate în top, câștigă de asemenea dreptul de a fi listate în topul 100 cele mai bune pizzerii din lume care va fi prezentat la Napoli în luna septembrie, la Palazzo Reale. Iar înainte de asta, ghidul din Statele Unite va fi și el lansat pe 14 iunie, la New York.

echipa de bucatari le Pepper Paris, una din cele mai bune pizzerii din Europa, cu cate o pizza in mana, stand in spatele tejghelei
Foto: Peppe Paris

Lista completă 50 Top Pizza Europa 2022:

1. Peppe Pizzeria – Paris, France

2. Fratelli Figurato – Madrid, Spain

3. 50 Kalò London – London, England

4. Bæst – Copenhagen, Denmark

5. Sartoria Panatieri – Barcelona, Spain

6. Via Toledo Enopizzeria – Vienna, Austria

7. Pizza Zulù – Fürth, Germany

8. La Piola Pizza – Brussels, Belgium

9. Kytaly – Geneva, Switzerland

10. La Balmesina – Barcelona, Spain

11. nNea – Amsterdam, Netherlands

12. La Pizza è Bella Gourmet – Brussels, Belgium

13. Napoli on The Road – London, England

14. Malafemmena – Berlin, Germany

15. Pizzeria Luca – Copenhagen, Denmark

16. Forno d’Oro – Lisbon, Portugal

17. 400° Laboratorio – Paris, France

18. L’Antica Pizzeria – London, England

19. The Dough Bro – Galway, Ireland

20. San Gennaro – Zurich, Switzerland

21. ‘O Ver – London, England

22. Forza – Helsinki, Finland

23. Guillaume Grasso – Paris, France

24. Surt – Copenhagen, Denmark

25. Futura Neapolitan Pizza – Berlin, Germany

26. Pizzeria Luca – Helsinki, Finland

27. 60 Secondi Pizza Napoletana – Munich, Germany

28. Ostro.– Gdańsk, Poland

29. 450°C – Turku, Finland

30. Ciao a Tutti– Warsaw, Poland

31. Verace – Nova Gorica, Slovenia

32. Marcella – Brussels, Belgium

33. Belli di Mamma – Budapest, Hungary

34. e Superette – Gent, Belgium

35. Majstor I Margarita – Belgrade, Serbia

36. Oro di Napoli – Santa Cruz de Tenerife, Spain

37. Pietra – Belgrade, Serbia

38. Cinquecento – London, England

39. Casa Nostra – Munich, Germany

40. IMperfetto – Puteaux, France

41. Matto Napoletano – Skopje, Republic of North Macedonia

42. Demaio – Bilbao, Spain

43. Pop’s Pizza – Ljubljana, Slovenia

44. Kaja Pizza Köök – Tallinn, Estonia

45. Franko’s Pizza & Bar – Zagreb, Croatia

46. Street Pizza – Riga, Latvia

47. Zielona Górka – Pabianice, Poland

48. Animaletto Pizza Bar – Bucarest, Romania

49. Arte Bianca – Aljezur, Portugal

50. Pizzeria MaMeMi – Copenhagen, Denmark

Proprietarii de la Animaletto la decernarea premiilor 50 Top Pizza
Animaletto Pizza Bar, pizzeria din București inclusă în ghid

Animaletto Pizza Bar, singura pizzerie din România inclusă în ghid

Pe locul 48 al Top 50 Pizza Europe s-a clasat și o pizzerie din București (și singura din România, de altfel). Ceea ce nu e un lucru mic deloc dacă iei în calcul câte orașe sunt pe continent, în cele 44 de țări – ca să nu mai vorbim de pizzerii!

Animaletto (de pe str. Visarion 10) este un loc care nu se mulțumește să facă lucrurile în stil clasic și totul se reinventează, pentru a oferi experiențe unice. E despre pizza tradițională, într-un spațiu fresh, modern. E despre socializare cu oameni extrem de diverși, într-un mediu super relaxat. O pizzerie în care poți servi un cocktail clasic, dar și să provocai barmanul să-ți arate ce poate. Dacă îți sună puțin hipsteresc e pentru că… așa e.

Decorul e ușor industrial, cu mobilier din lemn și mese înalte de bar care te invită la socializare, iar atmosfera e confortabilă și prietenoasă. Accentul pică pe pizza, desigur – ușor crocantă și cu ingrediente. Dar au și salate grozave, aperitive și câteva feluri de principale, dar și desert și cocktailuri.

Merită să le faci o vizită să vezi despre ce e vorba!

imagine de ansamblu din pizzeria Animaletto Pizza Bar Bucuresti
Foto: Animaletto Pizza Bar

Citește și: