Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > REȚETE > #RețeteDeChef: Cozonac simplu, ca pe vremuri, de la István Deák
  • REȚETE

#RețeteDeChef: Cozonac simplu, ca pe vremuri, de la István Deák

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 15 aprilie, 2020
  • Data modificare : 17 aprilie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Zilele acestea, peste tot dai cu ochii de poze cu cozonaci, care mai de care mai umflați și aranjați. E și normal, doar vine Paștele! Dar pun pariu că un cozonac simplu și bun ca cel propus de chef István Deák, nu ai mâncat!

cozonac simplu fara cacao si rahat
Foto: Designed by Freepik

Dacă îți place cozonacul și aroma pe care o răspândește în toată casa când îl bagi la cuptor, încearcă această rețetă de cozonac simplu ca pe vremuri, când nu se folosea rahat și cacao,  de la chef István Deak.

Două vorbe despre chef

István este maestrul bucătar care stă în spatele rețetelor de la restaurantele NOR, Stadio, Cișmigiu Bistro și Social 1. S-a născut într-un sat de lângă Brașov și, până să ajungă la liceul de muzică pentru a studia chitara clasică, nu își dăduse seama că, de fapt, gătitul este vocația sa. Ajuns în oraș, „în chirie“, István a trebuit, pentru prima oară în viață, să își cumpere mâncare și cum nu i-a plăcut nimic din ce-a găsit, s-a apucat de gătit. Deja la Conservator, în Cluj, experiența își spunea cuvântul și venitul la masă la István începuse să fie un obicei apreciat de toți colegii. Acela a fost momentul în care a înțeles că are ce căuta într-o bucătărie. A renunțat la muzică și și-a urmat pasiunea. Iar în scurt timp a ajuns să conducă cele mai renumite bucătării din Cluj, inclusiv în industria hotelieră, și a parcurs numeroase cursuri de specializare în toate domeniile gastronomiei, inclusiv în lumea deserturilor franțuzești. Poate tocmai de aceea, nu dă greș cu niciunul din preparatele sale, fie că e vorba de un aperitiv inedit, o salată, un preparat genial din carne sau un desert spectaculos. Sau… de un cozonac!

Rețetă de cozonac simplu, ca pe vremuri, când nu era rahat și cacao

Rețetă pentru 4 cozonaci (ca doi nu ne ajung):

Cozonac simplu, fără rahat și cacao, de la chef István Deak.

Ingrediente:

  • 2 kg făină 000
  • 60 g drojdie
  • 700 ml lapte călduț
  • 520 g zahăr
  • 8 ouă, la temperatura camerei
  • 220 g unt topit
  • 180 ml ulei de sâmburi de struguri
  • 4 păstăi de vanilie (miezul)
  • 10 g sare

Pentru ungere: gălbenușul de la 2 ouă și 100 ml lapte

Mod de preparare:

  1. Înainte de a te apuca de treabă, încălzește laptele cât să fie călduț și cerne făina. Nu uita că ouăle se folosesc la temperatura camerei!
  2. Sfărâmă drojdia într-un castron și amestec-o cu o lingură de zahăr (din cantitatea din rețetă), 100 ml de lapte călduț și o linguriță de făină. Amestecă bine și lasă totul la fermentat, 15 minute, la un loc călduros.
  3. Pentru aluat, pune într-un bol mare ouăle întregi, zahărul rămas și semințele de vanilie. Amestecă ingredientele cu mixerul, la viteză medie, adăugând și zahărul. Mixează aproximativ 6 minute, până obții o spumă albă și lucioasă.
  4. Adaugă drojdia crescută și făina și frământă 10 minute.
  5. Apoi începe să încorporezi grăsimile: toarnă treptat din unt și ulei, în 5-6 tranșe, până obții un aluat fin (durează aproximativ 20 de minute).
  6. În cuptorul oprit, introdu bolul cu aluat și lasă-l la dospit aproximativ 40 de minute.
  7. Răstoarnă aluatul pe o suprafață ușor uleioasă și întinde-l cu sucitorul, la grosimea de 2 cm. Apoi împăturește aluatul în trei.
  8. Împarte aluatul în 8 bucăți de 500 g fiecare și formează biluțe din ele. Acoperă-le și lasă-le pe masă timp de 10 minute. Întinde-le fâșii lungi, în formă de sul, lungi cât forma de chec în care le vei coace.
  9. Pentru un cozonac, împletește două suluri, nu foarte strânse, și așează-le în forma de chec. Urmează a doua dospire, timp de o oră și 30 de minute.
  10. După ce au stat la dospit, unge cozonacii cu gălbenușurile amestecate cu lapte și bagă-i în cuptorul preîncalzit la 180 de grade, timp de 30 de minute.
  11. Când s-au copt, scoate cozonacii din forme și lasă-i la răcit pe un grilaj.
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • chef Istavan Deak
  • cozonac fara cacao
  • cozonac fara rahat
  • cozonac pusfos
  • cozonac traditional
  • Istvan deak
  • masa de Paște
  • reteta de cozonac
  • retete Istvan Deak
Citește și
Cele mai bune tipuri de baiț pentru carne de vită la grătar: rețete și trucuri
Citește articolul
  • REȚETE
Cele mai bune tipuri de baiț pentru carne de vită la grătar: rețete și trucuri
Trenduri Virale de pe TikTok: Ce Mănâncă Gen Z în 2025
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • REȚETE
Trenduri Virale de pe TikTok: Ce Mănâncă Gen Z în 2025
Drob – Cum se face drobul pentru Paște. Idei de rețete & mod de preparare
Citește articolul
  • REȚETE
Drob – Cum se face drobul pentru Paște. Idei de rețete & mod de preparare
Rețete cu spanac proaspăt – Idei & Recomăndări de restaurante unde servesc spanac
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • REȚETE
Rețete cu spanac proaspăt – Idei & Recomăndări de restaurante unde servesc spanac
Aluat de pizza – Cum se face pizza cu blat de casă
Citește articolul
  • REȚETE
Aluat de pizza – Cum se face pizza cu blat de casă
Sarmale – Rețeta de sarmale cu varză murată, explicată pas cu pas
Citește articolul
  • REȚETE
Sarmale – Rețeta de sarmale cu varză murată, explicată pas cu pas
3 rețete de zacuscă, mai deosebite: de ciuperci, de pește și de fasole
Citește articolul
  • REȚETE
3 rețete de zacuscă, mai deosebite: de ciuperci, de pește și de fasole
Cele mai populare sosuri italiene pentru paste
Citește articolul
  • REȚETE
Cele mai populare sosuri italiene pentru paste
Ce poți face cu tortilla? 9 rețete, altele decât tacos
Citește articolul
  • REȚETE
Ce poți face cu tortilla? 9 rețete, altele decât tacos
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.